9 farvekombinationer der skaber magi for dine bannere

Farver er en af de vigtigste værktøjer, du har til at skabe kreative, best-in-class bannere. At være bevidst om hvordan man bedst bærer sig ad, når det kommer til farvepaletter, er derfor essentielt for enhver ambitiøs bannermager. En undersøgelse fra 2006 foretaget af Cardiff Business School viser, at mennesker tillægger farver, forskellige værdier. Afhængig af hvilken farve din virksomheds banner eller logo har, vil potentielle kunder altså direkte associere dit valg af farve med specifikke værdier. 

Dette kan du derfor drage nytte af, ved at være bevidst om forbindelserne. Hvis dit brands farver matcher dine værdier, har du allerede bragt dit publikum et skridt nærmere konvertering. 

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på farvekombinationer, som kan skabe magi for dine bannere og dit brand. Inden vi dykker ned i de konkrete eksempler på kombinationer, vi har fundet, er det værd at kaste et blik på denne figur, som meget fint forklarer sammenhængen mellem værdier og farver:

 

Du genkender måske nogle af disse brands og kan nikke genkendende til, at det er netop den værdi som farven indikerer, som du forbinder med logoet. Med dette i baghovedet kan du også yderligere tilpasse vores eksempler med netop din virksomhed.

 

1. Neutrale baggrunde uden for mange dikkedarer understreger budskabet

At vælge en baggrund i neutral farve til dit banner kan være med til at mindske, at brugeren misser bannerets budskab. For mange pangfarver kan skabe forvirring, og dét som banneret prøver at sælge eller sige, kan blive overset, fordi farverne simpelthen er for overvældende. At overbruge sine virkemidler er ikke altid nødvendigt eller i tone med dit brand eller produkt. 

Tænk derfor grundigt over, hvilken indvirkning valget af farver har på, hvordan bannerets budskab opfattes. Har du et budskab, som er vigtigt, at brugeren ikke misforstår, er det derfor en god idé at vælge en neutral baggrundsfarve som f.eks. hvid, sort eller grå. Neutralt behøver selvfølgelig ikke at betyde kedeligt, så anvend gerne andre farver til selve teksten eller ikonerne på banneret. At kombinere en hvid baggrund med farverne gul, blå og pink er et eksempel på, hvad man kalder et klassiskt triadisk farveskema.

 

2. Join the dark side

At kombinere mørk magneta med mørkeblå giver banneret et moderne look, mens farverne stadig er harmoni. Desuden ser kombinationen ikke så ofte som andre og sandsynligheden for at brugeren husker dit banner, er derfor større. Når du bruger hvid som skriftfarve, vil det understrege dybden i de mørke farver, som giver en fed effekt.

 

3. Lad produktets farve dominere og definere banneret

Det lyder ret basalt, men at holde sig til én farve og farvens nuancer kan være med til, at brugeren ikke er i tvivl om, hvilket slags produkt du forsøger at sælge. Holder man sig til én farve og dermed én værdi, er der større chance for, at det budskab du forsøger at formidle, trænger bedre igennem. Gå på opdagelse i de tusindvis af nuancer af dit produkts farve, og udvælg et par stykker som sammen resulterer i et stilbevidst banner. Hvis produktet du inkluderer på banneret, har flere farver, er du naturligvis også velkommen til at gøre brug af samtlige af de farver, så længe du bare holder dig indenfor spektret af produkt farverne kontinuerligt i banner designet.

 

4. Bland varme og kolde farver for en “best of both worlds” effekt

For personer som ikke er helt indforstået med design lingo’et, kan henholdsvis “varme” og “kolde” farver kræve en forklaring. Til trods for, at det kan lyde lidt mystisk at tilskrive farver temperaturer, er det noget, du som bruger også helt naturligt gør. Vi forbinder de blå nuancer med køligere temperaturer nok fordi, at vi associerer det med sne og vinter, modsat de gule og orange toner, som forbindes med varmere temperaturer, og elementer som sommer og sol. Det er også grunden til, at sommerudsalg bannere har en større tendens til at anvende netop disse farver, frem for bannere som annoncerer for vinterudsalg. Dog udelukker brugen af varme og kolde farver ikke hinanden, og kan faktisk med fordel anvendes i ét og samme banner. De varme toner står for at fange opmærksomheden, mens de køligere farver formidler budskabet klart. Hvis designet er udarbejdet gennemtænkt, kan denne kombination fungere som det bedste fra begge verdener. 

Guide: Sådan får du succes med bannerannoncering i 2020

Download Whitepaper
Få den ultimative guide til succes med bannerannoncering i 2020. Skriv dig op her, så får du den direkte i din indbakke

 

5. Bliv i ét med naturen og anvend naturfarver

Du behøver ikke at være frelst, for at gøre brug af naturens farver på dit næste banner. Det er f.eks. vand- og jordfarverne, som giver et banner udtryk, brugeren har en stor tendensen til at huske. Brugen af naturfarver har desuden også en afslappende effekt. Dette betyder ikke, at brugeren falder i søvn, når de bliver eksponeret for dine bannere, men blot at de associerer dit brand med nogle andre værdier, end hvis du f.eks. brugte ‘pang’-farver som tidligere nævnt.

 

6. At se rødt er ikke altid dårligt

Farven rød bliver forbundet med passion eller romantik. Du kan derfor i mange sammenhænge udnytte dette til dit banners fordel. På trods af, at det altid er en god idé at tænke udenfor boksen, skal man nogle gange også udnytte de etablerede elementer, som findes inde i boksen. Alt med måde selvfølgelig. Vi ser mange bannere med røde nuancer omkring valentinsdag og julen, men hvis du bare er et gram mere ambitiøs med dit bannerdesign, ender din annonce ikke med at blive en helligdags kliché. Vælger du rød som hovedfarve til dit banner, betyder det ikke, at banneret behøver at være forudsigeligt. Vælg nogle kombinationer, som spiller godt sammen og som giver et skarpt design til dit banner. 

 

7. Komplementerende farver giver opmærksomhed

Når modsætninger mødes, opstår der sød musik. Du har måske hørt udtrykket før, i lidt mere romantiske sammenhænge, men faktisk gør dette sig bestemt også gældende, når det kommer til banner design. Når man bruger komplementerende farver, kan man nemlig fange brugerens opmærksomhed, fordi de fleste banner design som regel prøver at undgå dette. Selvfølgelig er der en grund til, at farverne er kategoriseret som en slags modsætninger, men holder du tungen lige i munden, kan farverne helt sikkert skabe en symfoni af et banner. Komplementerende farver tager udgangspunkt i, hvad farvecirklen definerer som komplementerende. Tag et kig her og bliv klogere på, hvilke konkrete farver det indebærer.

 

Det vil altså sige, at de farver som ligger overfor hinanden i det ovenstående diagram, er komplementerende. Vælger man passende komplementerende farver til ens banner, kan det tale til specifikke følelser, hvis man igen tænker på hvilke temperaturer og værdier, farverne hver især repræsenterer. Annoncerer dit banner for et rejseselskab? Hvorfor så ikke vælge blå og gul som primære farver? Det blå symboliserer de kolde skirejser, mens den gule farve repræsenterer rejserne til varme sandstrande. Dit produkt er i harmoni med begge farverne og understreger derfor dit budskab, når valgt rigtigt. Husk på, at Brøndby IF ikke har patent på farvekombinationen og den sagtens kan bruges i andre sammenhænge, som får deres logo til at falme. 

 

8. Få dit banner til at lyse op og skille sig ud

At bruge komplementerende farver som blå og gul kan også se ud på andre måder, hvis man f.eks. vælger de lidt mere intense versioner af farverne. Afhængig af brand og produkt bør man selvfølgelig overveje, om de lidt ekstra skrigende farver er vejen at gå. ‘Pang’-farver behøver ikke at være utjekkede, men ikke desto mindre hedder det jo ‘pang’-farver af en grund. Man er garanteret, at man fanger brugerens opmærksomhed. Når du vælger ‘pang’-farver til dit banner, er det ikke et must, at det nødvendigvis er farver, som associeres med neonlys og trafik kegler. Der findes heldigvis et udvalg af andre farver i biblioteket, som giver den fede effekt, uden at det virker kvalmende at kigge på. Surf lidt rundt i de forskellige farver, indtil du finder den helt rigtige til lige netop dit banner. 

 

9. Hvad er egentlig maskuline og feminine farver?

Det er jo ikke fordi, at vi skal begynde at blive politiske, vi vil bare gerne understrege, at der altså ingen love eksisterer, som dikterer, at bannere – som sælger produkter tiltænkt til kvinder – behøver at være lyserødt og fyldt med blomster. Og det samme gælder selvfølgelig også den anden vej. Designer du et banner, som henvender sig til det kvindelig segment af befolkningen, er der i teorien, intet som stopper dig for at kombinere rosa farver med f.eks. mørkeblå. Vi tvivler stærkt på, at når du kombinerer traditionelle maskuline farver med traditionelle feminine farver på dit banner, at det resulterer i tvivl for brugeren, om det du prøver at sælge, er tiltænkt mænd eller kvinder. Vi må indse, at verden som marked bliver mere og mere unisex og der er derfor ingen grund til, at du begrænser dine bannere til kun at tale til halvdelen af kloden. Uanset om produktet du sælger, kun kan anvendes af kvinder, vil et banner som ikke lægger sig op ad de traditionelle uskrevne farve regler, blot virke forfriskende for brugeren. Undvig helt at bruge det oplagte, eller kombinér farverne på tværs for et ekstra skarpt look.

 

Der er mange forskellige måder at bære sig ad på, når man vælger farvekombinationer til sit næste banner. Vores eksempler skal mere ses som inspirationskilder end direkte templates du kan kopiere. Selvfølgelig kan du benytte dig, af præcis de farvekoder vi har gjort, men ønsker du at ændre en enkelt farve eller nuance, skal du endelig ikke lade dig begrænse af vores eksempler.  I sidste ende handler det om, hvad du synes, ser fedt ud og hvilke værdier, du forsøger at formidle gennem dit banner.

Med Zuuvi kan du hurtigt og effektivt ændre baggrund-, CTA knap- og tekstfarver, når du bygger dine bannere. Skriv dig op til gratis prøveperiode og byg dit første banner allerede i dag.

Andre artikler

High impact bannere - Høj CPM, men er det dét værd?

Læs mere

DCO-bannere: Derfor er det relevant for dig som annoncør

Læs mere

Sådan skiller man sig ud til Black Friday og Cyber Monday

Læs mere

Prøv gratis i 14 dage. Selvfølgelig uden forpligtelser.

Start nu