Det siger disse 15 skrifttyper om dit design

Alle større virksomheder har en forudbestemt skrifttype, som i fællesskab er blevet valgt, fordi den afspejler lige præcis dét, som virksomheden står for. Nogen rynker måske på brynene og tænker “betyder en skrifttype virkelig så meget?”. Og ja, det gør den faktisk. En skrifttype er nemlig mere, end bare måden bogstaver ser ud på. Den har indflydelse på, hvordan din tekst bliver opfattet, hvordan budskabet bliver formidlet og hvilke værdier, der bliver forbundet dertil. Skrifttypen du vælger, afspejler din virksomhed eller brands personlighed. I dette blogindlæg kan du blive klogere på, hvad disse 15 forskellige skrifttyper udstråler og siger om dit design. 

 

1. Futura

Futura skrifttypen er ret klassisk og daterer tilbage til 1925, hvor den i sin tid blev udviklet til at blive brugt i forbindelse med reklamer, plakater, magasiner og bøger. De klassiske træk har hængt ved og skrifttypen bliver brugt af virksomheder og brands, som går efter det stilede og klassiske look. Der er ikke så mange dikkedarer med Futura og skrifttypen bliver i høj grad anvendt af anerkendte brands med respekt for sig selv. Der blev i 2017 udgivet en bog med titlen “Never Use Futura”, som fortæller om skrifttypens succes med brands som blandt andet Nike, Redbull, Domino’s Pizza og Absolut Vodka. Men skrifttypen begrænser sig ikke kun til brands, idet Futura også er blevet anvendt på valgplakater for et udvalg af amerikanske præsidenters kampagner, anerkendte magasiner som Vanity Fair og endda og på mindepladen efterladt på månen af Apollo 11 astronauter i 1969. Der er bestemt en grund til den store begejstring for Futura, da det er en af mest populære skrifttyper og man går derfor aldrig helt galt i byen med Futura.

 

2. Meta

Meta er udviklet som et modsvar til skrifttypen Helvetica, som skaberen Erik Spiekermann fandt umådelig kedelig. Meta adskiller sig derfor fra klassikeren Helvetica ved f.eks. at have mere livlige m’er. Meta benyttes i stor stil af en lang række virksomheder og offentlige instanser, da skrifttypens professionelle touch er det som karakteriserer den. Siden 2010 har skrifttypen faktisk været den græske regerings officielle skrifttype. Det siger vidst noget om, netop hvor godt Meta egner sig til den professionelle og formelle virksomhed eller brand.

 

3. Allura

Allura skrifttypen er en af de mange varianter af kursive, eller hvad man kan kalde håndskriftslignende skrifttyper. Selvom mange af os måske finder det svært at bruge kursive skrifttyper, fordi de ofte kan være vanskelige at læse, adskiller Allura sig en smule. Skrifttypen overdriver nemlig ikke med håndskrift auraen og man har derfor stadig en mulighed for at læse længere tekster skrevet med denne skrifttype. Allura bliver brugt af virksomheder og brands, som er lidt legesyge og ikke tager sig selv for højtideligt. Det kan f.eks. være modebrands, som gerne vil udstråle personlighed og eventuel en vintage stil. 

 

4. Montserrat

Denne skrifttype har rødder i noget så eksotisk som argentinske skilte. Designeren bag Montserrat tog nemlig inspiration til udviklingen af skrifttypen fra gadeskilte i Buenos Aires, hvorfra den er blevet videreudviklet til 18 forskellige stilarter. Fra thin til extra bold og tilpasset brødtekst såvel som overskrifter, findes Montserrat i alle de forskellige stilarter, som hjertet kan begære. Dette er også en af grundene til, at skrifttypen bliver anvendt af virksomheden, hvor der ikke skal mangle noget. En variant til hvert humør, lejlighed og format. Det er den samme skrifttype hele vejen igennem, men grundet de mange stilarter, kan en virksomhed stadig køre varierende udseende, mens der opretholdes en gennemgående stil. Montserrat er med andre ord brugt af virksomheder og brands, som gerne vil have en del at vælge mellem.

 

5. Parisienne

Parisienne har naturligvis en forbindelse til Paris, men det betyder ikke, at skrifttypen absolut kun bliver anvendt af franske virksomheder. Skrifttypen er opkaldt efter den franske hovedstad, fordi Parisienne efterligner de håndskrevne skilte, som ofte findes i Paris. Det er ihvertfald der, skaberen af skrifttypen fik inspirationen fra. Dog adskiller Parisienne sig en smule fra andre håndskriftslignende skrifttyper, da teksten læner sig en smule til højre. Bogstaverne er retro og stilfulde, men samtidig letlæselige og nemme at forbinde med hinanden, uden at ord ser klumpet ud. Gør et brand eller virksomhed brug af Parisienne, sigtes der efter et mere vintage og romantiske look, uden at der gås på kompromis med hvor letlæseligt indholdet er. Parisienne bliver især brugt af virksomheder og brands, som sælger produkter eller ydelser, der er karakteriseret af personlighed og sjæl.

 

6. Francois One

Vi bliver i de franskklingende navne, og går videre til skrifttypen Francois One. Måske er franskmænd bare pionerer, når det kommer til skrifttyper? Ihvertfald er Francois One endnu et eksempel på en skrifttype, som er populær blandt brands. 

Skrifttypen bliver anvendt af virksomheder eller brands, som forsøger at formidle et simpelt budskab, der skal skinne igennem og ikke lægger fingre imellem. Skrifttypen findes kun i blokbogstaver, hvilket afspejler loudness niveauet skrifttypen egner sig til. Francois One er et sikkert valg for virksomheder, som foretrækker at keep it simple, uanset om det kommer til logo eller andre interne designs. 

 

7. Open Sans

Open Sans – Ej at forveksle med den hadede fætter Comic Sans, er frem for alt en af de mest letlæselige skrifttyper, der findes. Du støder med garanti på logoer eller hjemmesider hvor Open Sans er anvendt, da det er en meget typisk skrifttype. Dette betyder dog ikke, at virksomhederne som gør brug af den, er kedelige og forudsigelige. En virksomhed eller et brand der bruger Open Sans som foretrukne skrifttype, forsøger typisk at formidle et vigtigt budskab, som modtageren må og skal opfatte hensigtsmæssigt. Stilren og ligetil er de rigtige ord at bruge om Open Sans, da et logo eller andet indhold skrevet med denne skrifttype, sjældent vil blive overset eller misforstået.

Download Zuuvi’s Cheat Sheet til bannerproduktion

Download Cheat Sheet
Du får tilsendt et Cheat Sheet, som hjælper dig til at producere best-in-class bannere

8. Ultra

Ultra er skrifttypen, som bliver brugt af brandet, der gerne vil være lidt ekstra eller selvsagt lidt ultra. Skrifttypen er nemlig mere markant, fed og dramatisk end andre standard skrifttyper. Ultra bliver anvendt af virksomheder, som stræber efter det mere festlige image, da skrifttypen egner sig godt til at formidle budskaber i samme tråd, eller logoer, som skal forbindes med liv og glade dage. Gør en virksomhed eller brand brug af Ultra, kan de lide at blive bemærket og afvige en del fra de virksomheder, som vælger mere traditionelle og simple skrifttype valg. 

 

9. Helvetica

Helvetica blev udviklet allerede i 1950’erne, men blev først rigtig udbredt i 60’erne og 70’erne. I dag er skrifttypen ikke til at undgå. Den er simpel, nem at læse og kommer i mange forskellige varianter. Faktisk er Helvetica så populær, at der i 2007 blev lavet en dokumentar om skrifttypen. Hvis du er en ægte skrifttype entusiast, er den måske værd at tjekke ud. Dog skiller Helvetica også vandene. Nogle hader den mere end pesten, mens andre elsker den så meget, at de ønsker den som skrifttype på deres gravsten. Uanset hvilket standpunkt man har, kan man ikke komme uden om Helveticas dominerende tilstedeværelse. I USA er det den foretrukne skrifttype på skattepapirer, mens vi herhjemme ser den som go-to hos et hav af virksomheder. Helvetica er en meget standard skrifttype, som ikke tiltrækker al for meget opmærksomhed og heller ej overbruger virkemidlerne. Skrifttypen egner sig derfor til virksomheder og brands, som går efter det tidsløse, stilrene og klassiske look. Helvetica er med andre ord skrifttypernes sort – den går til alt.

 

10. Times New Roman

Har du gået i skole, mens computere har været det primære skriveredskab, har du med garanti anvendt Times New Roman i dine stile helt til den lyse morgen. Til trods for, at skrifttypen anses som værende lidt kedelig, skal man ikke glemme, hvad den rent objektivt kan. Skrifttypen er nemlig udviklet til at efterligne skrivemaskiners skrift. Virksomheder og brands som gør brug af Times New Roman går derfor efter den mere gammeldags, minimalistiske eller primitive stil.

 

11. Volkhov

Volkhov er en skrifttype, som har et robust design, men som samtidig er fremtrædende og letlæselig. Gør en virksomhed brug af Volkhov, afspejler det et brand som er moderne, men som samtidig ikke går på kompromis med læseligheden af indholdet. Volkhovs moderne finish gør nemlig, at øjnene nemt glider hen over teksten og hurtig opfanger, hvad der står skrevet uanset størrelsen på skriften. Virksomheder som anvender Volkhov, er altså brands, som gerne vil skille sig lidt ud fra mængden, men uden at virke alt for frembrusende. 

 

12. Advent Pro

Advent Pro er en lidt mindre anvendt skrifttype, som ligesom Volkhov placerer sig på det moderne spektrum af skrifttyper. Det er især virksomheder og brands, der kører på en minimalistisk farvepalette, som også gør brug af Advent Pro, da skrifttypen egner sig specielt godt på ensfarvede baggrunde. Skrifttypens tynde design giver et skarpt look, som samtidig ikke fremstår fladt eller kedeligt. Brands som anvender Advent Pro går efter det moderne udseende og sælger potentielt produkter eller ydelser i samme boldgade. Dette kunne blandt andet være virksomheder såsom ejendomsmæglere og elektronikbutikker. 

 

13. Rock Salt

Rock Salt bliver anvendt af virksomheder, som gerne vil være noget lidt ud over det sædvanlige. Skrifttypen er anderledes end de klassiske go-to skrifttyper, da den generelt er en lidt mere legesyg skrifttype. Rock Salt egner sig derfor bedst til virksomheder og brands, der har værdier passende til det. Det er kreative virksomheder, som sælger oplevelser eller produkter ud over det sædvanlige, og som samtidig har personlighed samt charme nok, til at kunne pull off Rock Salt skrifttypen. 

 

14. Sacramento

Sacramento er en anden form for skrifttype, som efterligner klassisk håndskrift, men uden at overdrive i dens udtryk. Skrifttypen er rund i dens form, hvilket gør den letlæselig sammenlignet med andre håndskriftslignende skrifttyper. Sacramento anvendes af virksomheder, som godt kan lide at have et karakteristisk udtryk, som udstråler en blanding mellem det moderne og det personlige. Sacramentos runde form bidrager til det moderne look mens faktummet, at skrifttypen er håndskriftslignende, afspejler personlighed.

 

15. Luckiest Guy

Luckiest Guy er oprindeligt inspireret af reklamer fra midten af det 20. århundrede, hvor skrifttypen var en af de mest anvendte. Dog lever den stadig i bedste velgående den dag i dag, da skrifttypen stadig har et fedt udseende. Luckiest Guy er ikke lige så hyppigt anvendt af virksomheder og brands i 2020, da skrifttypens look er en smule mere fjollet og uhøjtideligt. Virksomheder og brands som gør brug af Luckiest Guy, stræber efter at fange modtagerens opmærksomhed og forsøger at sælge et måske underholdende eller meget niche orienteret produkt. Brugen af Luckiest Guy ses især hos brands, der producerer legetøj eller andre produkter henvendt til børn.

 

At have styr på hvilke værdier forskellige skrifttyper tillægges, er essentielt for enhver virksomhed såvel som designer. Man kan på den måde navigere i, hvilken skrifttype der er passende for lige netop din virksomhed, så jeres image udadtil bliver fuldendt. Uanset om denne skrifttype er forudbestemt eller ej, er indsigt i, signalerne der udsendes altid en god idé.

 

Andre artikler

DCO-bannere: Derfor er det relevant for dig som annoncør

Læs mere

Sådan skiller man sig ud til Black Friday og Cyber Monday

Læs mere

Sådan producerer tre af vores kunder bannere med succes

Læs mere

Prøv gratis i 14 dage. Selvfølgelig uden forpligtelser.

Start nu